SVERIGES SLAVERI: Vad säger det postkoloniala perspektivet?
20:23
51,892
Reddit
Svensk slavhandel har blivit en brännande fråga i svensk samtidsdebatt - men både skildringarna och slutsatserna går isär. Men hur såg slavhandeln egentligen ut? Vilken bild målas upp - och vad säger denna om vår samtid? Dessa frågor tar jag upp i veckans video.
STÖTTA MIN VIDEOPRODUKTION:
----------------------------------------------------
🥇 Stöd mig via Patreon:
www.patreon.com/HenrikJonsson
📞 Stöd mig via Swish: 1234 12 75 02
🅿 Stöd mig via PayPal: henrik@henrikjonsson.com
FÖLJ MITT VECKOBREV:
💌 mailchi.mp/7f8b9bed9375/henrik

Innehållsförteckning:
00:00 - Intro
01:36 - Sveriges läge
03:47 - Det postkoloniala perspektivet
06:26 - De olönsamma trälarna
09:03 - Sveriges olönsamma slaveri
14:30 - Handelsresande i postkolonial skuld
KÄLL-LÄNKAR:
-------------
The Trans-Atlantic Slave Trade Database:
www.slavevoyages.org/voyage/database
Kritik mot 1619 Project:
www.politico.com/news/magazine/2020/03/06/1619-project-new-york-times-mistake-122248
Bilan Osmans text i Expressen:
www.expressen.se/kultur/sverige-har-varit-vithetens-hogborg/
Jan Gradvalls text i Di:
www.di.se/nyheter/sveriges-roll-i-slaveriets-historia-bor-diskuteras/
Lars Lindströms text i Expressen:
www.expressen.se/kronikorer/lars-lindstrom/sa-har-piskade-sverige-sina-svarta-slavar-blodiga-i-flera-decennier/

Kommentarer
 • SerpentInside
  SerpentInside

  Forna kolonier borde göra sig av med allt kolonialt, alla järnvägar, datorer och elektricitet.

 • Swedish History of White Supremacy
  Swedish History of White Supremacy

  Du har koll på att flera hundra svenskar deltog i kung Leopolds folkmord i Kongo? Tredje vanligaste nationaliteten bland folkmördarna

 • Marcon
  Marcon

  Slaveri har vært så utbredt og vidtspredt i historien at det er veldig idiotisk å hevde at det var noe unikt med den Transatlantiske slavehandelen. Slaveri har eksistert over hele verden og har blitt praktisert av nesten alle folkegrupper over hele historien. Arabere startet å slavere afrikanere minst 700 år før europeere gjorde det, og har til sammen slavert over 17 millioner afrikanere. I mange arabiske land ble ikke slaveri avskaffet før på 1900-tallet. Et godt eksempel er Mauritania, som i 1981 ble det siste landet i verden til å avskaffe slaveri. Men selv i dag er det estimert at så mange som 20% av landets befolkningen, eller rundt 600 000 personer, er afrikanske slaver, eid for det meste av arabere/berbere. Det er et tydelig raseskille i landet som ligner eksakt på forholdene under kolonitiden. Selv hvite har blitt utsatt for slaveri, og det i en stor skala. Det er estimert at så mange som 20% av Spania og Portugals befolkning under muslimsk styre var slaver, eller rundt 2 millioner mennesker. De aller fleste av disse var hvite slaver som kontinuerlig måtte bli importert og fanget fra over hele Europa, inkludert Øst-Europa, Storbritannia, Norden, Tyskland, Frankrike og Italia. På denne tiden var salget av hvite slaver en lukrativ forretning, hvor de ble transportert så langt vekk som Kina. Vi må heller ikke glemme at det var europeerne selv som i stor grad bidro til at slaveri ble avskaffet over hele verden. Slaveri i steder som Afrika, India, Sør-Øst Asia og Sentral-Asia ble ikke avskaffet før europeerne selv forlangte at denne praksisen skulle ende i disse områdene. Alle disse er vel dokumenterte, men lite diskuterte fakta som tilsynelatende blir ignorert av Vesten. Det virker som at de kun ønsker å fokusere på hendelser og tragedier som de kan koble til "den onde hvite mannen", til tross for at slike forbrytelser også har blitt begått av andre folkegrupper. Vi hører konstant hvordan vi burde skamme oss for at noen av våre forfedre underla afrikanere i slaveri, men ikke noe om berbere at burde skamme seg fordi at berbiske pirater fra Nord-Afrika plyndret europeiske kystområder i hundrevis av år for å slavere europeere, kjent som "The Barbary Slave Trade" på engelsk.

 • Tor Henriksson
  Tor Henriksson

  Tjusig svid farbror har. Kläderna gör mannen heter det ju. Nu vill jag inte låna pengar av er utan reflekterar över att Sverige avslutade slavhandeln. Hur länge pågick detta? n. b. en vanlig missuppfattning är att endast "vita" har varit i slavhandeln, men afrikaner har köpt och sålt människor, kineser Indianer, Indier och människoätare i nya Guinea, Judar, Muslimer m fl.

 • Gerhard Pettersson
  Gerhard Pettersson

  Eftersom jag själv personligen varit nere på guidad tur i Ghana Cape coast Så kan jag upplysa om att historien är inte glömd, Sverige kom upp i berättelsen, tror de var nog mer inblandade än vad historien berättas hemma. Det känns i väggarna och man vill gå ut från vissa ställen, man tryckte in så många slavar i ett rum med en luftficka 20x20 cm och de fick stå i sin egen avföring upp till knäna. Svårt att föreställa sig men när man själv står där så lovar jag er att man vill inte stå kvar längre.

 • Jean-Paul Espinosa
  Jean-Paul Espinosa

  Hej Henrik. Jag noterade en hel del fel slutsatser i din genomgång gällande svenska slavar...att det skulle ha varit en dålig affär som grund för att avfärda den svenska slavhandeln verkar vara långsökt, redan på den tiden fanns det intriger och myggelaffärer med grannländer och gömda kompanjorskaper och affärer som gjordes för att undvika både svensk lag och skatt, varför det var viktigt att "gömma" affärerna vid andra namn ungefär som kokainsmugglare gör idag. Och ditt fel blir ännu värre när du faller i den klassiska nummeriska fällan gällande jämförelse av människor...vilka anser du vara din publik för denna typ av youtube genomgång? Själv syftar o reagerar jag på den förminskning du gör av den svenska slavhandeln i förhållande med ex den danska. Över 1000 slavar är ofattbart mycket och det kan inte utsäktas ens vid ett slav. Ditt moraliska värdegrund med slutsatser grundar sig på siffror...inte på människor. Tänk 1000 människor istället för 1000 slavar så förstår du ditt misstag.

 • Maria Lendi
  Maria Lendi

  Jo vi har samekväner i kalixdalen som tvångsförflyttades då fick sluta att såga ned träd för hand. Trälarna fick flytta till Järnverket i Luleå 8000 man med familjer. Lika många till industrier i Eskiltuna och Södertälje. De flesta tvångsförflyttades. stora barnfamiljer. Exskiltuna kom att kallas lilla shicago. och i luleå knarkar man ihjäl sig. 30 % av unga tjejer skriker efer Benzo i Örnäset och Hertsön. detta måste vi belysa.Jag är socialantropolog som nu recherhar för en dokumentär om kalixdalen tillika den berömda Kalixlinjen.

  • Tony John
   Tony John

   Hej ängel, jag är glad att se dig här 🤝 Det här är verkligen 🌷🌹🙏. Du har en mycket vacker samling foton. +1 (413) 3274264 Jag tror att du är en snäll och uppriktig kvinna. Jag heter Tony! Jag vill vara din vän, lägg till mig på WhatsApp

  • Maria Lendi
   Maria Lendi

   och jag vill göra gemensamma skulpturer för att bearbeta och kunna lämna förtrycket. Kultur botar.

  • Maria Lendi
   Maria Lendi

   Hej. jag behöver en kamera man.

  • Maria Lendi
   Maria Lendi

   de var vana att såga ned träd. de har svedjejordbruk. De blev tifdigt förslavade att såga ned skog åt stora skogherrar och i flottningen. de fick lite betalt men hungerhistorier ör vanliga i liga fortfarande i Östrra norrbotten. Här finns flest fattiga barnfamiljer.

 • NorthernTwitcher
  NorthernTwitcher

  historia är ju inte vänsters starka sida

 • Niklas Alfvin
  Niklas Alfvin

  Ändå tågar vi allt närmre slaveri igen genom sämre ekonomiska förutsättningar (pengar blir mindre och mindre värt) och en kultur där du ska vara glad om du har ett jobb, till den gräns att företaget sätter reglerna för arbetarna, privat som under arbetstid. Regeringen är en hög hycklare. Bra presenterat, Henrik. Skulle haft dig som lärare i skolan. Swish påväg.

 • pqsnet
  pqsnet

  Bra video herr Jönsson. Men du glömde en sak... Att slavhandel och deportation av vita, var även den mycket vanlig. Från Forskning och framsteg. "Ett stort antal svenska sjömän blev slavar i Nordafrika under andra hälften av 1600-talet och första hälften av 1700-talet. De var tidigare så gott som okända, men tack vare ett nyligen avslutat forskningsprojekt kan vi nu få inblick i deras liv." fof.se/tidning/2015/4/artikel/har-saldes-svenska-sjoman-som-slavar

  • pqsnet
   pqsnet

   Förutom det var det inte helt ovanligt att Svenska brottslingar deporterades som slavar att jobba och starta nya kolonier. Citat: "Nya Sverige (New Sweden) var namnet på den koloni som grundades i Nordamerika 1638. (...) Initiativet till en svensk koloni kom från holländska förmögna köpmän. (...) De holländske deltagarna i kompaniet löstes så småningom ut och regeringen tvingade förrymda knektar och brottslingar att utvandra till Nya Sverige." historiesajten.se/handelser2.asp?id=47

 • PokerNick
  PokerNick

  Ett ämne att ta upp är Sveriges ockupation av Skåne. Nu kan vi prata om övergrepp på en befolkning. Sverige borde offentligt be alla Skåningar om ursäkt och påbörja en "återbetalning" till oss Skåningar. Detta påstår jag; Skånes Kung av hävd.

 • The Golden Dust Archive
  The Golden Dust Archive

  Ännu en tiggare , skaffa dig ett jobb för fan!

 • lasse nilsson
  lasse nilsson

  för mig spelar hudfärg ingen roll bara vad man gör det emot varandra. Så visst tycker jag att slaveri är förkastligt. men för det första så har Sverige knappt haft någon. och det var så länge sen så vi kan inte göra åt det idag. istället ser vi vad vi gör mot vårt eget land genom att ta hit så många att vi funkar inte ekonomiskt. och inte har plats med dom och inte har jobb till oss själva ens

 • Sam Spade
  Sam Spade

  Om jag minns Wernström rätt, så friger en av de fiktiva karaktärerna sina trälar med just den ekonomiska motiveringen att det är lönsammare att "suga ut" människor som fria arbetare än som trälar. Att träldomen avskaffades i Europa är något unikt, då resten av världen behöll slaveriet och avskaffades formellt i några länder i Nordafrika först på 1980-talet. Det kan ju finnas andra skäl till slaveri än ekonomiska. Som den fria marknaden inte rår på?

 • poffa2
  poffa2

  En litet intolerant aktivist-klick får löjligt stort utrymma för att förfalska historien och "tillrättalägga" vad dom tycker just nu..

 • Baby Yoda
  Baby Yoda

  Sossarnas historia är betydligt värre än detta!!

 • Varg Unge
  Varg Unge

  Asså du måste fixa dina tänder...Som att titta in i en sprängd Anka när du orerar. Jag spyr svname.info/nick/video/qo6qgMmLg6mb2bo

 • Gig27
  Gig27

  15:27 Det har samma logik som att påstå att man inte borde straffas för att ha sålt heroin för att man inte har sålt lika mycket mycket som maffian.

 • T S
  T S

  Henrik sover med ögonen öppna ifall det är någon som undrar.

 • Anneli Sköld
  Anneli Sköld

  kanon att du gör en nyanserad bild av den felvridna debatten att just vita Svenskar är så privilegerade. Denna syn ställer till stora problem, och skapar otrygghet och övergrepp. Namaste

  • Tony John
   Tony John

   Hej ängel, jag är glad att se dig här 🤝 Det här är verkligen 🌷🌹🙏. Du har en mycket vacker samling foton. +1 (413) 3274264 Jag tror att du är en snäll och uppriktig kvinna. Jag heter Tony! Jag vill vara din vän, lägg till mig på WhatsApp

 • Karolina Hagegård
  Karolina Hagegård

  HALLÅ?!!... Du kan ju inte bara säga att marxismen ligger bakom pussy hats, utan att förklara hur du fått ihop en sådan slutsats! 😲 Och att dessa pussy hats kommer att leda till folkmord, typ... 😅 Jag gillar dina videor för deras nykterhet och faktamässighet. Men det där var j-gt löst argumenterat.

 • Thomas Hörz
  Thomas Hörz

  Det postkoloniala perspektivet säger att dina synpunkter saknar all relevans. Håll dig till din utopiska verklighetd uppfattning

 • Malovon
  Malovon

  "Förlåt" får något som hände för nästan 700 år sedan.. okej, nej tack.

 • Samuel Filannino Muhrbeck
  Samuel Filannino Muhrbeck

  Det vore intressant om du kunde ge en lektion på hur den kinesiska kollektivistiska staten och folket kan vara så lönsam(t)! Kina är vår tids nästa "huvudvärk"...

 • Håkan Kinnunen
  Håkan Kinnunen

  En idé som borde vara lika självklar som San. Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

 • Lena J
  Lena J

  Väl talat ! Jag önskar att vänsterfolket ville lyssna på dig.

 • åke jansson
  åke jansson

  suveränt henrik,hoppas vänstern lyssnar på detta

 • Swedish Pirate
  Swedish Pirate

  Media vill i vanlig ordning piska upp raseriet i samhället så de får smaskiga nyheter att publicera.

 • Qui86
  Qui86

  Svenskfientlig kvinna river ner affirsh som det står "Svenska liv räknas": svname.info/nick/video/mKxwhqaTdqjZvNg&feature=share&fbclid=IwAR1aR7bSGgBmCc2OsYU8a3twfZqwbL_KG2bgvRjWVZ3xJYn3H5AREZhbYWA Detta är konsekvenserna av att lägga sig platt inför BLM.

 • Sanni Flexéer
  Sanni Flexéer

  Allt som kommer ur munnen på "Bilen Åsnan" är rena lögner och modifieringar för att gagna kulturmaxismen.

 • iko
  iko

  19:54 "Jag bektraktar laissez faire-kapitalism som förtryckets bästa motmedel" .......

 • John Neomaster
  John Neomaster

  Det är mig en gåta att det finns så många dumskallar inom kultur och politik. En ännu större gåta att folk lyssnar på dom. Och en ännu större gåta att dom får lov att bestämma! Men Sverige är mer socialistiskt/kommunistiskt än vi går och tror. Toppstyrd idealism utan förankring i verklighet. Tack till Henrik, suverän retorik och faktagranskning.

 • Ari Lindberg
  Ari Lindberg

  Delat som vanligt med bra information. När yngre frågar mig om det Svenska situationen, ber jag dom titta igenom dina o Aron Flams videor innan vi ska prata med varandra..

 • August Nordander
  August Nordander

  Hade ingen aning om De Geer men under 1700 hade jag lite kunskap om. Lika bra som alltid Henrik !

 • BOA
  BOA

  Har sedan en tid, den tid jag följt denna kanal gjort en observation. Nämligen att en liten del ogillar dina klipp,. Kan inte låta bli att undra eller misstänka att det är "samma" individer som går in och klickar tumme ner på alla klippen som en slags "aktivistisk handling" ? Någon mer som funderat över detta?

 • Allan Persson
  Allan Persson

  Gott jobbat , Henrik. Alltid lika slagkraftig och informerande.👊🏻👍🏻👊🏻

 • Roger Isaksson
  Roger Isaksson

  Varför avskaffades slaveriet? Den lätt kognitivt utmanade tror med all rätt att det var en opportunistisk, omoralisk och vedervärdig människosyn som upphörde på goda moraliska och etiska grunder. Nej. Så var förstås inte fallet. Slaveriet stod helt enkelt i vägen för mekaniseringen och introduktionen av den industriella civilisationen. Utan den skulle slaveriet naturligtvis ha fortsatt.

 • Magdalena Aldalki
  Magdalena Aldalki

  Med fritt ägande och fria individer kommer även ökat ansvar och lagstadgat utrymme för straff i förhållande till de konsekvenser mitt fråa ägande och fria tänkande tar sig uttryck. Vi har såväl tryckfrihet och yttrandefrihet men få känner till att vi även har ansvar under bägga dessa frihetslagstiftningar. Både statlig och individuell styrningr har såväl för som nackdelar. Nackdelarna med det senare kan vara väl värda att informera allmänheten om då de flesta i varierande grader av... låt oss kalla det "kritiskt tänkande och Oförmåga/förmåga till risk och konsekvensanalys" som indeviderna innehar. jag har ett ökat personligt ansvar ju mer ökad personlig frihet jag får. Sverige är i mitt tycke likt bortsämda barn lite för vana vid att "andra" tar ansvar för just individens handlande då sverige bygger på att man lyder det aktoriteten bestämmer. Likt militärtjänstgöring, jag som menig har lite rättigheter att påverka mina val men har i gengäld litet avsnar, mina befäl har större bestämmanderätt men i gengäld tar i första hand emot de konsekvenser som denna bestämmande rätt medför. jag skulle gissa att de flesta 60:talister, några 70:talister och kanske en och annan 80:talist förstår detta sätt att tänka men vad händer med 90:talisterna och de somkommer efter dem? Vet de vad ökad frihet även medför för ökat ansvar?? jag är verkligen för ökad individuell frihet. Men skräck -exemplet lever vi i just nu. Politiker och högt uppsatta tjänstemän förväntar sig lydnad och sammarbete från en befolkning man har lyft stora delar av ansvaret ifrån men de yngre generationerna är ofta allt annat än just lydiga och ropar högt på kränkning av den egna personen då man ställer dem till ansvar för de egna handlingarna. Jag är endast en enkel arbetare i tjänstemanna-sektrorn men mitt tänk i riksk- och konselvensanalys ligger konstant i ryggmärgen tillsammans med att jag kommer kunna ställas ansvarig för mitt handlande ( just i mitt fall att jag kan förlora min yrkes-leg.

 • Contrapunctus XV
  Contrapunctus XV

  Skillnaden mellan aktivistisk och analytisk är nyckeln. När blind tro på aktivismens grundtes är det drivande spelar verkligenheten föga roll.

 • Per Olofsson
  Per Olofsson

  Intressant video! (Men bakgrundsmusiken irriterar.)

 • Dan Banan
  Dan Banan

  Henrik, tack för en bra video. Saknar dock lite mer historia/info ang Afrikas egna skuld till slaveriet. Sedan hade det varit bra med lite info om Arabiska slavhandlen som en parates.

 • Oscar
  Oscar

  Du blir bara bättre och bättre.

 • Unique NPC
  Unique NPC

  Objektivt påvisbara fakta biter dessvärre inte på marxister. Om man väljer att bara sätta händerna för öronen och skrika lalalalala som ett litet barn, så spelar inget argument du kan bygga upp, ingen fakta du kan peka på, någon roll. Och vi har fabriker ("universitet och högskolor") som i stadig takt pumpar ut fler marxister som kan ruttna sin väg in i samhällets alla institutioner. Det är för mig ett mysterium hur det här kan fortsätta hända, gång på gång.

 • vidar ulvstig
  vidar ulvstig

  det skull aldrig falla mej in att ta på mej Offerkoftan för nåt som hände för 100 tals år sen,, helt galenskap,, vet inte vad folk(vänstern) tänker , dom måste ha problem med sig själva,,,,,

 • Tom Pettersson
  Tom Pettersson

  Henrik, du missade en sak. Många slavar i kolonialismens slavhandel var till en början vita. Britterna tog gärna fattiga Irländare och andra (Skottar också tror jag) som slavar och skeppade över till Amerika. Det är en av anledningarna till att det finns så många Irländare i USA. Det här var innan själva immigrationen kom igång. Sen kom man igång med att skeppa folk från Afrika men det var aldrig lönsamt då många slavar dog under resan av umbäranden och sjukdomar. Kan också tillägga att det pågår slavhandel i dagens Libyen utan att någon reagerar. Jag tror att priset för en slav är ca 200 dollar. Det som har skett historiskt sett är fruktansvärt med våra ögon sett men om vi ska lära av historien bör vi göra något åt det som händer i dag. Vi har aldrig haft så mycket människohandel som vi har nu men det protesterar ingen emot.

 • Paul Anders
  Paul Anders

  Tack för kunskapen, det var väldigt informativt och ny kunskap i denna video. Som vanligt så utfördes det proffesionellt. Men just denna vecka hade jag sett fram emot ett klipp gällande vår integrationsminister som vägrar att diskutera i svt och att svt går med på de dikterade villkoren.

 • Johan Andersson
  Johan Andersson

  Tack igen för en mycket bra och upplysande video!

 • Benjamin Hagberg
  Benjamin Hagberg

  Mycket bra video Henrik (som alltid)! Korrekt o historiskt riktigt istället för den historierevisionism som de marxistiska aktivisterna håller på med.

 • monica milich
  monica milich

  Är det bara hos mig, som ljudet fallerar?

 • Thomas Lycke
  Thomas Lycke

  Jag måste säga Herr Jönsson, du är inte så pissenödig ändå. Sunda tankar, underbyggt av en genomtänkt retorik, bra. Våran skolundervisning idag, har mycket i övrigt att önska.

 • busollon
  busollon

  "Socialism är ett system vari man på hjältelikt vis övervinner svårigheter, vilkas existens icke är bekant i något annat system!" - Stefan Kisielewski

 • raakou
  raakou

  Bäste Henrik, perfekt som alltid och i synnerhet din slutsats!

 • Atrocity
  Atrocity

  En person som aldrig ägt en annan människa ska känna skuld mot en annan person som aldrig varit ägd. Historien är tragisk och om man går tillräckligt långt tillbaka har vi alla en förfader som varit slav eller slavägare. Man kan också vända på historien och fundera på hur hade världen sett ut utan den transatlantiska slavhandeln. Var skulle de som idag befinna sig om de växt upp i svält, fattigdom och troligen slaveri inom Afrika. Troligen hade de levt i Nigeria med samma möjligheter som Nigerianer att skaffa sig ett värdigt liv.

 • Steven
  Steven

  Tack Henrik! snyggt jobbat, som vanligt. Ett ljus i mediamörkret.

 • Aeneiden
  Aeneiden

  Undrar hur mycket skuld man "får" lägga på Ashantiriket? De kanske var offer för omständigheterna. Arabisk slavhandel började på ca 700-talet och fortsätter än idag men det är inget som vänsteraktivister nämner. Synd också att de kidnappat postkolonialismen.

 • magnmadsen
  magnmadsen

  Tack för ett jätte bra report!

 • Anette Hall
  Anette Hall

  Sverige och vi svenskar har en otrolig tur att vi lever i detta digitala århundrade. Hade denna period varit för femtio år sedan eller ännu längre tillbaka så hade det idag varit fullt av läger med svenskar som hade blivit avrättade på löpande band. Marxismen har här visat sitt fula tryne, va den än har dykt upp i historien så har den skördat hundra tusentals liv. Bödlarna som hade varit i tjänst, kan vi se i dom personer som under denna period har hyllat Black Lives Matter. Idag är dessa offentliga personer maktlösa men jag kommer för alltid komma ihåg vilka dom skulle ha varit.

  • Tony John
   Tony John

   Hej ängel, jag är glad att se dig här 🤝 Det här är verkligen 🌷🌹🙏. Du har en mycket vacker samling foton. +1 (413) 3274264 Jag tror att du är en snäll och uppriktig kvinna. Jag heter Tony! Jag vill vara din vän, lägg till mig på WhatsApp

 • Jonas Edholm
  Jonas Edholm

  Araberna har under de senaste 1000 åren haft över 4 miljoner vita slavar. Det är 5 ggr fler än det antal slavar som anlände till Sydstaterna. (ca 600 000)

 • grutur grutursson
  grutur grutursson

  Bilan Osman är bara ytterligare en otacksam invandrare som målar djävulen på väggen med offerkoftan på..

 • Christopher X
  Christopher X

  Jag har aldrig hört talas om någon dokumentärfilm där man intervjuar några av dem som rimligtvis fortfarande lever och har egna erfarenheter av slaveri, då detta inte förbjöds (officiellt) förrän på 1950-, 60-talet på Arabiska halvön och t.om. 1971 i Mauretanien. Om det ens existerar något sådant har det i alla fall aldrig vad jag vet sänts i SVT. Inte heller brukar man framhålla att slavhandeln österut var ungefär av samma omfattning som den över Atlanten eller vilket ansvar de afrikaner hade som sålde slavarna. Lika litet brukar man ta upp att endast en mycket liten del av slavarna gick till USA, de allra flesta skeppades till Västindien och Brasilien. I stället är det slavhandeln till USA som står i ständigt fokus. Varför denna historielöshet?

 • Svante Bengtson
  Svante Bengtson

  Folkbildning av mycket hög klass. Suveränt Henrik!

 • swecruze
  swecruze

  Vi lever nu och inte i det förflutna. Om hemska saker hänt i det förflutna kommer ingenting som görs idag ändra på det, att försöka skuldbelägga någon idag för sådant är förtryck. Folk borde fokusera på sådant som går att påverka istället, nutid och framtid.

 • Cezboss
  Cezboss

  Kommunister och journaktivister är de enda som be om ursäkt för deras inkompetens och försök till att att vålla tjafs mellan grupper.

 • E33Tpro
  E33Tpro

  Slavhandeln hade heller inte med hudfärg att göra då även vita krigsfångar såldes som slavar. Kina, delar av arabvärlden och Afrika har än idag slavhandel, tro varför ingen talar om det...

 • Michael Lehto
  Michael Lehto

  Att äga ett liv. Se ett liv som en vara. Hmm.. Se på hur vi handlar och behandlar djur. Slaveriet har definitivt inte upphört.

 • Peter Ovesson
  Peter Ovesson

  Att skaffa sig makt över andra genom att sprida rädsla är definitionen av terrorism.

 • Graham McCarthy
  Graham McCarthy

  Mycket, mycket bra. Kan jag föreslå att du tittar på SVnamern TIK History. Han gör ett otroligt jobb med att klargöra historiska missuppfattningar. Framförallt vad gäller andra världskriget och tiden som ledde upp till den. Han har dessutom en mycket tydlig syn på socialismen som jag tror du skulle gilla. Om du kan borde du han honom på champagne någon gång. Det är något jag gärna sponsrar.

 • Rugge7 Svensson
  Rugge7 Svensson

  SVname med sin lismande korrupta censur hade platsat i Nazityskland, Sovjetunion eller i vilken efterbliven kriminell bananrepublik som helst men inte i ett fritt demokratiskt land!

 • Rugge7 Svensson
  Rugge7 Svensson

  SVname censurerar bort kalla bevisbara fakta som irriterar vår tids lögnaktiga självutnämnda "Herrefolk" med både rasistiska och fascistiska ideal! Som ges 100% tolkningsföreträde av både PK-cancerns media, Åklagare och Domstolar! Kan säga att det inte är Svenskar vi pratar om..

 • Råttan Sweden
  Råttan Sweden

  Konstigt- i Mauretanien finns det fortfarande slaveri. Svarta som ger svarta. Var är BML nu?

 • Hans Lindquist
  Hans Lindquist

  Svenska folket är slavarna och flyktingarna blir då slavdrivarna.Vem jobbar skiten ur sig?Vem drar enbart i gottesnöret utan att göra ett skit?

 • Mats Nilson
  Mats Nilson

  Bland det viktigaste och mest klarsynta jag hört på mycket länge. Tänk om alla dagens knäppgökar kunde bemöda sig att göra samma research.

 • Swedeson
  Swedeson

  Tack Henrik, ytterligare en klockren beskrivning av vår historia och samtid.

 • Bandsmen
  Bandsmen

  Vilka pinsamma människor som anklagar Sverige för att ha varit aktivt inom slavhandeln. Vi har ingen som helst skuld för de slavsystem som fanns. Det finns ingen svart i Sverige som är ättling till någon som skulle ha förts hit som slav.

 • Björn Ljung
  Björn Ljung

  Arabiska halvön slutade först i början på 1900-talet sin slavhandel. I dag förslavar de unga kvinnor från Sydostasien. Inga protester hörs.

 • wmdavidallen
  wmdavidallen

  Previously the videos I received were in English. Now they are in Swedish. What happened?

 • Con Olavicus
  Con Olavicus

  Det svenska språket är fantastiskt när det utövas av proffs. Det är en fröjd att lyssna till dig Henrik.

 • Lp G
  Lp G

  Jag är från Albanien, bruna människor tog mitt forna folk till slavar under medeltiden. Jag är därför berättigad att få smaka på turkarnas skatter idag 😂

 • Henrik Persson
  Henrik Persson

  De flesta svenskar har ingen aning om att Sverige har haft någon slavhandel alls.

 • doffen
  doffen

  Islam tillater slaveri. Det er derfor ironisk at de som har denne tro kritiserer slaveriet som vestlige land drev for mere enn hundre år siden.

 • Ida Krumlinde
  Ida Krumlinde

  Fyi uttalas namnet Louis deGäär :)

 • Xantippa1000
  Xantippa1000

  Vilken fantastisk video Henrik. Tack! 💐

 • Jan Dolme
  Jan Dolme

  BLM i Sverige är det löjligaste som finns. Ser jag någon BLM "demonstrant" skrattar jag högt och pekar. Herregud

 • Aszthrotep
  Aszthrotep

  slaveri behöver inte endast va fysisk, svea har mental slaveri.

 • Patrik Lind
  Patrik Lind

  Tänk att få en så bra utredning och framställning av fakta helt utan att jag betalat dig skattepengar för det, fantastiskt. Tack så mycket.

 • Kurt Manninen
  Kurt Manninen

  Stackars SVname som inte tål att man skojartill lite med fiction och sanning. Är man så känslig att man inte tål lite att Jag driver med er så är det väl bara rövslickare som får yttra sig. Ta kontakt med profeten han som sög på unga pojkars tungor Jag vill påstå att tunga är en eufemism på manslem. Happy days.

 • Bjowolf2
  Bjowolf2

  Danska dokumentarserien "Hvide Slaver" / "Vita slaver" - 3 avsnit á ca. 40 min - med danska texter, så det går nog bra att fatta i stort sett allt. www.dr.dk/drtv/serie/hvide-slaver_196400

 • Vacant
  Vacant

  Solklar video!

 • Omega
  Omega

  Sverige hade 50 slavar total i Svenskt territorium. Och de var ägda av kungafamiljen och ironiskt not fick mera friheter än vanliga svenskar. Bland annat var de dom enda som fick kalla kungen för "du" och så fick de stora landytor som de kunde göra vad de ville med i stort sätt. De fick även gå fritt i samhället. Men ja ja Svearike har ju en sån hämsk historia enligt de vänsterblivna och deras SJW följare

 • The Confusing Channel
  The Confusing Channel

  Men när du säger att de köpte slavar från Afrika, vem köpte man dessa av? Var det inte deras landsmän? Vad bär de för skuld? Ska inte de behöva skämmas? Jag menar när folk utnyttjade epsteins små flickor... Var de utnyttjarna eller epstein som var den största boven? Tycker båda bär lika stort ansvar....

 • Urban Larsson
  Urban Larsson

  Intressant, att kalla Black Lives Matter för terror-organisation

  • Urban Larsson
   Urban Larsson

   Väljer nu att ta bort min prenumeration på denna kanalen samt att varje gång jag ser en video från Henrik Jönsson så sätter jag på ad-block. Jag kommer inte att stödja människor som är rädda för sanningen eller att ta debatten om sanningen. Skäms på dig Henrik och alla andra skenheliga hycklare!

 • Andreas Rosenberg
  Andreas Rosenberg

  Vi har väl fortfarande slaveri i Sverige? Detta döljs genom lön, men pga rekordhöga skatter i kombination och ett brutet samhällskontrakt, spricker illusionen ... Man verkar dessutom vilja ha en befolkning som är beroende av bidrag och därmed staten.

 • Per-Ola Jönsson
  Per-Ola Jönsson

  Det handlar om att vi folket ska splittras och hata varandra så att vi inte ser vad makten gör!

 • Mikael Lennart Eleman
  Mikael Lennart Eleman

  Tack Henrik, mycket viktig analys du gör.! Vad säger du om detta? (Min och två kollegors hemsida i ämnet) Tacksam för åsikt. www.braincybercrimes.com

 • rlindgren78
  rlindgren78

  Googla på 78% slave owners

 • Igor Badadum
  Igor Badadum

  "Man skal ikke smide den tolerante baby ud med det apologetiske badevand." - bør ryge direkte til Wikiquote .

 • Kurt Manninen
  Kurt Manninen

  Vad säger BLM aktivisterna om dom svarta slavarna i dagens Arabländer? Det är riktiga slavar nu i dag. Kanske en liten demonstration med plakat?

 • Tobias Rörvall Rodrigues
  Tobias Rörvall Rodrigues

  Vill ni se modern slaveri i dess värsta form, så kolla på Arabemiraten och Saudiarabien. Det som numer kallas human trafficking. Kvinnor som hamnar i detta förtryck behandlas värre, och trots detta väljer Sverige att ignorera det med motiveringen att muslimer är en förtryckt grupp och står över kritik, och detta trots att slaveriet i dessa länder är systematiskt och accepterat. Arabiska länder valde inte att avskaffa slaveriet förrän 1960-talet, och det var bara officiellt. Trots detta, så behandlar de till och med svarta som mindre värda, även om dessa är muslimer. Att inte kritisera idéer och företeelser trots att de går mot ens principer, då man anser att man riktar kritik mot en förtryck grupp och menar att de inte kan bedömas med samma moraliska måttstock är både kulturrelativism och rasism. Men den anti-vita rasismen är så väl accepterad, så att den inte ens tillåts kritiseras. Vi bär ingen kollektiv skuld, och det är absurt att hålla folk ansvariga för andra människors handlande.

 • Kas Trull
  Kas Trull

  Lasse Fär-kapitalism :D

 • bergquistjan
  bergquistjan

  I islamska länder har dom fortfarande slavhandel

Nästa